# Mistä on toimivat nettisivut tehty?

07.10.2015

Etanoista, sammakoista, koiran häntätupsuk… eiku! Nettikäyttäytyminen muuttuu jatkuvasti, ja web-sivujen on pysyttävä muutoksessa mukana. Yrityksen nettisivut eivät enää nykyisin ole vain paikka, josta löytää yhteystiedot. Sen sijaan sivut voivat tarjota kävijälle jopa elämyksiä esimerkiksi videoiden ja pelien avulla. Tässä on kuusi toimivien ja nykyaikaisten web-sivujen ominaisuutta:

1. Responsiivisuus.

Yhä useampi käyttäjä selaa nettiä kännykällä tai tabletilla, minkä vuoksi sivun on mukauduttava näyttöön sopivaksi. Mobiilikäyttäjä turhautuu nopeasti, jos sivujen selaaminen vaatii jatkuvaa edestakaisin zoomailua ja linkkiin osuminen erityistä sorminäppäryyttä. Seurauksena on helposti se, että tuote tai tieto haetaan joltain muulta helpommin käytettävältä sivulta. Toinen painava syy panostaa responsiivisiin sivuihin on Google. Jos sivusi eivät ole responsiiviset, Google jättää sivusi mobiilikäytössä armottomasti hakutulosten hännille, koska hakukone yrittää tarjota mobiilikäyttäjän tarpeita mahdollisimman hyvin palvelevia hakutuloksia.

2. Helppo päivittäminen.

Samoin kuin yrityksen some-kanavien, myös nettisivujen on pysyttävä elävinä. Nettisivuja onkin muistettava päivittää, kehittää ja ylläpitää niiden valmistuttua. Ei siis kannata tuudittautua ajatukseen, että homma on hoidossa pelkästään sillä, että sivut on julkaistu. Nykyisin nettisivut rakennetaan usein erillisistä moduuleista. Tämä helpottaa sivujen sisältöjen päivittämistä, kun yhtä sivun osasta voi muuttaa ilman, että se vaikuttaa muihin elementteihin. Moduulit parantavat myös mahdollisuutta muuttaa sivun rakennetta niiden julkaisun jälkeen. Lisäksi sivuille on mahdollista saada erillisiä landereita, joihin voi koota esimerkiksi kaiken tiettyyn kampanjaan liittyvän sisällön.

vaasan seudun sivut Vaasan seudun portaalia kelpaa käyttää sekä kännykällä että läppärillä.

3. Räätälöitävyys.

Monet kotisivukoneet sisältävät valmiita teemoja, joista käyttäjä voi valita parhaiten omaa tarvettaan vastaavan pohjan. Valmiit teemat asettavat kuitenkin joitain rajoja siihen, mihin sivuja voi käyttää. Jos yritys kaipaa räätälöityjä nettisivuja, niiden tekemiseen tarvitaan järeämpiä järjestelmiä. Meillä toteutettavat sivut tehdään ensisijaisesti joko WordPress- tai Liferay-järjestelmien avulla, joista molemmat mahdollistavat monipuolisten ja näyttävien sivujen tekemisen asiakkaan tarpeen mukaan.

4. Nopeus.

Harva ihminen haluaa kuluttaa elämäänsä odotellen, että nettisivut lataavat. Jotta sivut pysyisivät kevyinä ja nopeina, on pidettävä huolta, että esimerkiksi kuvat ovat riittävän pieniä. Lisäksi sivuja suunniteltaessa koitetaan nykyisin yhä enemmän keskittyä siihen, että sivulta toiselle siirryttäessä päivittyy ainoastaan se sisältö, jonka pitää vaihtua. Näin ollen esimerkiksi valikot eivät lataudu aina uudestaan. Tämä vähentää latausaikaa huomattavasti.

Web developer Henrik tuntee WordPressin ja Liferayn salat. Web Developer Henrik tuntee WordPressin ja Liferayn salat.

5. Selkeys.

Yksi sivujen tärkeimmistä ominaisuuksista on se, että niillä on helppo liikkua. Sivuston rakenteen ja navigoinnin on oltava looginen, jotta sivua tuntematonkin käyttäjä löytää haluamansa sisällöt nopeasti. Pitkälle kehittynyt mobiilimarkkina on tuonut hyväksi todettuja ominaisuuksia myös perinteisen webin puolelle.

6. Laadukas sisältö.

Hyvien teknisten ominaisuuksien lisäksi myös laadukas sisältö on oleellista nettisivujen kannalta. Jos sisältö on sujuvaa, informatiivista ja viihdyttävää, käyttäjäkokemus muodostuu miellyttäväksi. Sisältöä tehdessä kannattaa pitää mielessä myös hakukoneoptimointi: viljelemällä teksteissä haluttuja sanoja hakukoneet löytävät sivuston helposti ja nostavat sen korkealle hakutuloksissa. Teksti ei kuitenkaan ole ainut keino kertoa yrityksestä. Samalla kun tekniikka kehittyy entistä tehokkaammaksi, nettisivujen tekemiseen aukeaa valtava määrä mahdollisuuksia tehdä sivuista elämykselliset ja elävät. Voisiko yrityksesi tarinan kertoa esimerkiksi sivuilla olevan pelin avulla?