# Ilmakuvaus ilman helikopteria

08.06.2016

Perinteisesti ilmakuvaus on vaatinut helikopterin tai lentokoneen, rahaa ja aikaa. Syy siihen, että yhä useammat yritykset voivat ylpeillä ilmakuvilla videoissaan ei suinkaan ole se, että elinkeinoelämä heittäisi enemmän rahaa ilmaan. Nykyään ilmatilaa hallitsevat täysin uudet lennokit. Tässä blogissa kerromme, miksi ilmakuvaus on siistiä ja esittelemme uusimpia trendejä.

Katso aluksi videotiimimme kokoama pieni maistiainen, niin tiedät mistä puhumme:

Onko se lintu, onko se lentokone…vai sittenkin Superman?

Ilmakuvauksessa käytetään nelikopteriksi tai droneksi kutsuttua lentävää laitetta, johon liitetään laadukas kamera. Helposti hallittavalla laitteella voidaan kuvata tarkasti ja tehokkaasti se työ, johon tarvittiin ennen helikopteri tai useampi (hyvällä palkalla varustettu) tyyppi. Tässä pari syytä siihen, että drone pieksee perinteisen kopterin:

+ pieni koko
+ suhteessa edullinen
+ pääsee paljon lähemmäs kuvattavia objekteja

Ammattimaisten videokuvausten lisäksi droneja käytetään mm. teollisiin tarkastustöihin, kuten sähkölinjojen ja tuulivoimaloiden tarkastukseen. Erikoiskameroiden (esim. lämpö ja lidar) avulla drone voi avustaa myös rakennusten tarkastamisessa sekä maaston tarkassa mittauksessa.

Kuluttajille suunnatut dronet saapuivat tämän vuosikymmenen alussa ja niiden suosio levisi nopeasti. Varsinkin videoharrastajat ja lyhytelokuvien tekijät saivat aivan uudenlaista tuotantoarvoa projekteihinsa. Ennen tätä indie-leffojen tai pienten budjettien produktioilla ei yksinkertaisesti ollut mitään mahdollisuutta hyödyntää ilmakuvaa. Nykyään laadukkaat dronet korvaavat helikopterin suuremmissakin leffatuotannoissa. How cool is that! Tiesitkö muuten, että meillä on ollut drone jo vuodesta 2014?

Miksi ilmakuvaus on siistiä?

Ilmakuvauksessa yhdistyy parhaimmillaan useat elementit, jotka tekevät videosta mielenkiintoisen: tasainen kuva, kiinnostava kuvakulma ja tuotannon koettu arvo. Tutunkin paikan näkee kirjaimellisesti uudesta kulmasta. Tuotannon arvonnousu johtuu siitä, että ilmakuvaus mielletään edelleen harvojen ja valittujen herkuksi. Toisin sanoin ilmakuvaus antaa katsojalle fiiliksen, että kyseiseen tuotantoon on todellakin panostettu. Entistä leffamaisemmiksi muuttuneet mainostuotannot ja videoblogitkin hyödyntävät mielellään tätä ilmiötä.

Ilmakuvauksen trendit

Aluksi dronejen tuomasta uudesta vapaudesta innostuneet valo- ja videokuvaajat halusivat jatkuvasti näyttää, että he lentävät mahdollisimman korkealla. Niin sanottu “droneview” -trendi menetti nopeasti viehätyksensä, sillä kaikki suorittivat samat temput ja videoiden ilmakuvaosuudet tuntuivat turhan irrallisilta muuhun videoon suhteutettuna.

Nykyään paras ilmakuva on sellainen, jossa dronella lentämistä ei ikään kuin huomaa – rauhallisia ja suunniteltuja lentoja, jotka tukevat tarinaa tai videota. Pelkkiä maksimikorkeuksia ja räjähtäviä maasta-taivaaseen lähtöjä ei kannata näyttää vain sen takia, että ne ovat mahdollisia. Kyse on tietenkin osittain makuasioista, mutta jos haluat meidän mielipiteemme…kontrolloidut, tasaiset ja tyylikkäät kuvakulmat voittavat aina.

Minkälaista ilmakuvausta voimme tarjota?

C2:lla pystymme toteuttamaan ammattimaisesti sekä ilmasta otetut valokuvat (still) ja videopätkät että niiden editoinnin. Olemme tehneet pitkään yhteistyötä esimerkiksi autoliike Automaan kanssa. Kyseisessä videoblogissa hyödynnämme ilmakuvausta tuomaan autojen esittelyvideoihin lisää ulottuvuuksia. Ilmakuva auttaa esittelemään auton ajo-ominaisuuksia ja auttaa kuluttajaa kuvittelemaan itsensä auton rattiin, keskelle hienoa maisemaa. Blogin alussa olevasta pätkästä näet pari esimerkkiä.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että ilmakuvaus on vain yksi osa-alue videotuotannossa. Siksi sitä tulee käyttää järkevästi muun videomateriaalin seassa. Eniten lisäarvoa saat siis tilaamalla meiltä kokonaisen videotuotannon, jossa ilmakuvaus suunnitellaan jo käsikirjoitusvaiheessa juuri sinulle sopivaksi.

Jos haluat tarkastella brändiäsi uusista kuvakulmista, ota yhteyttä Mikkoon!