# Checklist: Onnistunut video

30.11.2016

Ääni, kamera, käy! Onko videoprojekti oikeasti niin helppo? Luova johtajamme Mikko syventää parhaillaan osaamistaan Filmmaking -opinnoilla Helsinki Design Schoolissa ja perehtyy mm. käsikirjoittamiseen, ohjaamiseen, tuottamiseen, kuvaamiseen ja valaisuun. Tässä Mikon laatima lista jokaiselle, jolla on video mielessä.

1. Sisältö

Videolla ei ole mitään arvoa, jos kukaan ei halua katsoa sitä. Mieti aidosti ajankohtainen ja kohderyhmääsi puhutteleva aihe, joka oikeasti kiinnostaa ja josta riittää kerrottavaa.

2. Formaatti

Katsojaa koukuttava video seuraa usein sellaista formaattia, jota kohderyhmä on tottunut katselemaan. Toisin sanoen esitettä ei voi suoraan filmatisoida. Formaatti mahdollistaa myös samanlaisten videoiden tekemisen. Se ei tarkoita, että tehdään samaa kamaa videosta toiseen. Formaatin avulla yritykselle rakentuu sen sijaan tarpeeseen sopiva tapa tehdä videoita aiheesta. Käsikirjoituksen suhteen kannattaa siis kääntyä ammattilaisen puoleen. Repliikkien lisäksi tarvitaan nimittäin kuvalista ja suunnitelma videon eri elementeistä (rytmi, tyyli, valaistus, kuvakulmat jne.). Kun tiedät mitä haluat, voimme varmistaa, että videon jokainen sekunti kertoo brändin tarinaa – oikealla tavalla.

 

3. Äänimaailma

Jokaisen hyvän brändiohjeistuksen pitäisi nykyään käsitellä myös äänimaailmaa visuaalisen puolen lisäksi. Äänilogon ja tunnusmusiikin lisäksi muu musiikki, efektit ja tehosteet liittyvät kaikki siihen, miltä brändi kuulostaa. Jos ohjeistus äänimaailmaan puuttuu, voimme auttaa sen määrittelyssä. Etenkin puheen laadukas äänitys on erittäin tärkeää. Samoin kannattaa huomioida muiden äänien (esim. askeleet) taltiointi oikeassa ympäristössä, niin, että lopputulos kuulostaa aidolta.

4. Lokaatio

Lokaatio on olennainen osa videon sisältöä ja tarinan kerrontaa, koska paikka tuo videoon heti oikean fiiliksen. Valitse siis lokaatio huolella. Videon tarkoitusta palveleva lokaatio voi olla esim. toimisto, julkitila, auto tai metsä. Kamera muuttaa aina tilaa, joten kuvauspaikan valinnassa kannattaa kysyä ammattilaisen mielipidettä – kivan näköinen tila ei aina näytä yhtä hyvältä, kuin ihmissilmällä katsottuna. Lisäksi kannattaa huomioida lokaation mahdollinen taustahälinä tai kaiku. Muista myös, että kamera ja kuvausryhmä tarvitsevat tilaa, joten kaikista ahtaimmat paikat tuovat yllättäviä ongelmia. Meidän on myös hyvä tietää, miten paljon valoa (luonnollista/keinotekoista) tilasta löytyy. Lokaation valaisu kuuluu osaamiseemme ja tuotantoon voi kuulua valokaluston vuokra suoraan meiltä. Jos sähköpistoketta ei löydy lähettyviltä, akkukäyttöiset kameravalot mahdollistavat erilaisen toiminnan haastavissa lokaatioissa tai liikkuvan kohteen kanssa. Jos haluat pelata varman päälle, voimme kuvata videon C2:n omassa studiossa, josta löytyy myös Green Screen -mahdollisuus.

5. Esiintyjät

Suurin osa videoista tarvitsee esiintyjiä. Sisältö määrittelee pitkälti sen, kuka kameran eteen asetetaan. Yritysvideoihin rekrytään usein firman omia työntekijöitä, koska heillä on eniten syvää tietoa käsiteltävästä aiheesta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vain vähän videokokemusta omaava henkilö ei välttämättä ole kameran edessä luonteva. Varsinkin, jos henkilön on tarkoitus puhua vierasta kieltä, voi olla parempi palkata natiivinäyttelijä. Joskus videoon riittää pelkkä ääni, eli voice over. Meillä on runsaasti kokemusta näyttelijöiden ja ääninäyttelijöiden etsimisestä, projektin tyyliin sopivasti.

6. Ohjaaminen

Ohjaamisen rooli korostuu, jos videossa esiintyvät ihmiset eivät ole tottuneet olemaan kameran edessä. Ohjaajan tärkein tehtävä on nostaa ihmisten parhaat puolet esille ja saada heistä oikeat asiat irti. Ammattimainen ohjaaja varmistaa myös, että henkilöt näyttävät mahdollisimman luonnollisilta.

7. Editointi

Videon leikkaus on kuvauksen kanssa yhtä merkittävässä roolissa lopputuloksen kannalta. Siinä määritellään videon lopullinen tunnelma ja rytmi. Kuvauksen jälkeen on yleensä paljon materiaalia. Leikkausvaiheessa valitsemme videon parhaat palat ja siirrämme palaset oikeisiin paikkoihin niin, että ne seuraavat käsikirjoitusta. Taitava leikkaaja ymmärtää tyylin ja kohderyhmän ja kertoo tarinaa mielenkiintoisella rytmillä. Videon käyttötarkoitus kannattaa olla alusta asti selvillä – nopeatahtisen somevideon leikkaaminen on eri asia, kuin faktapitoisen koulutusvideon editointi.

9. Jälkikäsittely

Valmiin leikkauksen jälkeen videoon lisätään viimeinen silaus. Äänen ja kuvan jälkikäsittelyn lisäksi voidaan lisätä animaatioita ja efektejä. On tärkeää muistaa, että kaikkien palikoiden pitäisi elää videon tahdissa. Onko graafinen ohjeistosi esim. huomioinut, miten yrityksesi logo herää henkiin? Tarvittaessa voimme määritellä logon animaation ensimmäisen videon yhteydessä.

10. Videon levitys

Hyvä video on turha, jos se ei löydä oikeita katsojia. Suunnittele videon käyttö jo ennen tuotannon aloittamista. Me voimme puolestamme auttaa kertomaan, miten saavutat halutun määrän silmäpareja. Se vaatii mainosrahaa, jonka suuruus seuraa kohderyhmäsi kokoa sekä haluttua toistojen määrää.

# Muista vielä tämä:

Kun teet useamman videon, niille kannattaa olla suunnitelma. Noudatatko tiettyä formaattia? Annatko yksittäisten videoiden viedä suurempaa tarinaa eteenpäin? Kuinka ne siinä tapauksessa nivoutuvat isommaksi tarinaksi ja jatkavat samaa narratiivia? Toteutatko erilaisia sisältötyyppejä videomuodossa? Suunnitelman avulla pidät kokonaisuuden kasassa.